← Terug
Theater
Toneelstuk van Broadway's meest populaire schrijver maakt debuut in de Nederlandse theaters met topcast

Amsterdam 27-5-2024. Theatericoon Anne Wil Blankers staat komend theaterseizoen samen met Lies Visschedijk, Daniel Cornelissen, Dick van den Toorn en Pepijn Schoneveld op het toneel in memory play Galerie The Waverly van Broadway's meest populaire schrijver Kenneth Lonergan (bekend van o.a. Manchester by the Sea). Het toneelstuk wordt geregisseerd door Mette Bouhuijs  gaat op 16 november 2024 in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Daarna is de voorstelling t/m maart te zien door het hele land. De kaartverkoop is voor een aantal zalen inmiddels gestart, de rest volgt spoedig.  


Galerie The Waverly is een krachtig, aangrijpend en vaak hilarisch verhaal over de laatste jaren van een gulle en praatgrage grootmoeder (Anne Wil Blankers). Zij is nog altijd eigenaresse van een kleine kunstgalerie en kampt met de nietsontziende ziekte Alzheimer. Het stuk vertelt over haar strijd om haar onafhankelijkheid te behouden en het effect van haar achteruitgang op haar familie, vooral op haar dochter (Lies Visschedijk) en haar kleinzoon (Daniel Cornelissen). Door zijn ogen ziet het publiek de verwarring en verwijdering, maar ook het optimisme en de moed van zijn grootmoeder. Meer dan een toneelstuk over herinneringen en verlies, toont het de humor en kracht van een familie in een crisissituatie. Het stuk maakt op hilarische en tegelijkertijd hartverscheurende wijze voelbaar maakt hoe een familie aan het wankelen wordt gebracht en zich toch ook aan diezelfde wankelende mensen overeind houdt. 


Speciale mix van generaties 

Bijzonder aan deze voorstelling is de mix van generaties en talentontwikkeling die zowel op het toneel als in het creatieve team te zien is. Zo is er een nauwe samenwerking tussen Mette Bouhuijs, die met haar jarenlange ervaring de regie op zich neemt, en Daniel Cornelissen, die zich ook als schrijverstalent ontpopt en de Nederlandse vertaling van het stuk heeft geschreven. Bouhuijs onderstreept het belang van het samenbrengen van verschillende generaties, wat in haar werk altijd een belangrijk uitgangspunt is geweest: “Ik geloof er heilig in dat een samenstelling als deze kan bijdragen aan volle zalen, een gedeelde ervaring die troost biedt en daardoor een herwaardering kan geven wat theater te bieden heeft,” aldus Bouhuijs. 

 

Grote kans voor Daniel Cornelissen 

Daniel Cornelissen heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld als komedieacteur van het hoogste niveau. Galerie The Waverly wordt zijn eerste grote zaal-vertaling en is daarmee een groeikans voor dit al onbetwiste talent: “Galerie The Waverly is een ontzettend grappig, maar ook zeer confronterend stuk. Toen ik het las greep het mij onverwacht naar de keel, ik was echt tot tranen geroerd. Een verhaal dat zo van deze tijd is, wat ik herkende van mijn eigen familie, van verhalen van mijn vrienden... dat wilde ik ook maken! En gezien ik als maker nog “jong” genoemd kan worden, voelde ik de grootste mogelijkheid bij het vertalen van dit bestaande, bewezen materiaal. Ongelofelijk dat Lonergan nog niet gezien is door het Nederlandse publiek! Aangestoken door zijn taligheid, komedie en feilloos gevoel voor drama leer ik ongelofelijk veel als schrijver en acteur. Het tilt mij naar een hoger niveau om met zulke waanzinnige toneelteksten te werken die niemand hier nog kent,” aldus Cornelissen.  

 

Debuut in Nederland 

Het is voor het eerst dat een toneelstuk van bekende Broadway schrijver Kenneth Lonergan te zien is in de Nederlandse theaters. Zijn films, o.a. You can count on me en Manchester by the Sea waar hij een Academy Award en BAFTA voor beste originele scenario mee won, vonden eerder met succes hun weg naar de Nederlandse filmhuizen. En nu volgt dus de vertaling van The Waverly Gallery, oftewel Galerie The Waverly, dat op Broadway lovende kritieken kreeg van grote kranten als The Guardian en The New York Times.