← Terug
Theater
Huub Stapel brengt meeste persoonlijke voorstelling tot nu toe!

Acteur Huub Stapel is terug met zijn nieuwe solo Alleen familie. Ontroerend, hilarisch, meeslepend en persoonlijker dan ooit.

‘Familie is belangrijk voor mij’


Na zijn succesvolle solo’s over de verschillen tussen mannen en vrouwen en het huwelijk, onderzoekt Stapel opnieuw een universeel thema: familie.


Eigenlijk vindt zijn nieuwe voorstelling zijn oorsprong in het televisieprogramma Verborgen verleden waar Huub Stapel (67) begin 2022 in te zien was. Daar bleek dat Stapels vader zich aan het begin van de oorlog het lidmaatschap van de NSB had getekend. Een bijzonder verhaal, waar thuis nooit over gesproken werd. Tegelijkertijd herinnert Stapel zich een ‘fantastische vader’. Hij vroeg cabaretier Jan Beuving (40) om de tekst te schrijven van Alleen familie, plus een aantal liedjes. Het resultaat is een hilarische, ontroerende en meeslepende voorstelling, die dit keer ook zeer persoonlijk is.
Huub: “Ik wilde dat een jong iemand de tekst zou schrijven en Jan schrijft zo tranentrekkend mooi én grappig.”
Jan: “Het mooie is dat Huub een mengvorm brengt: het is niet echt cabaret, maar ook geen toneelmonoloog. En Huub is een hele goede acteur, dus daar wilde ik gebruik van maken.”


Van NSB naar verzet
Huub bedacht het thema van de nieuwe solo: familie. Hij vertelt niet alleen zijn persoonlijke verhaal, maar ook algemener over dat familieweekend op een Waddeneiland of de nazit op een begrafenis. Huub: “De voorstelling is door mijn eigen verhaal diverser geworden, persoonlijker. Het gaat meer de diepte in. Toen in Verborgen verleden uit mijn familiedossier een blaadje naar beneden dwarrelde, bleek dat de inschrijving van mijn vader bij de NSB te zijn. Ik herkende zijn handschrift meteen. Ik dacht: nu blijkt mijn geweldige vader een monster te zijn. Bij ons thuis is het woord NSB is nooit gevallen! Uiteindelijk is mijn vader in huis beland bij de baas van het Limburgse verzet. Daar heeft hij zijn zonde opgebiecht. Die man zei: ‘Dan kun je nu een hoop goed maken.’ En dat heeft hij gedaan.”


Opa Huub
Jan: “Geweldig mooi materiaal voor de voorstelling. Laten we eerlijk zijn: het is geen fijne geschiedenis, maar wel eentje die alles op scherp zet. Huub had een fantastische vader, maar dit heeft hij nooit van hem geweten. Waarom heeft hij daar altijd over gezwegen? Goede vraag voor de rode draad van Alleen familie.”
Huub: “Familie is belangrijk voor mij, zeker nu ik opa ben van Scotty, mijn kleindochter. Ik pas een dag in de week op haar. Laatst heb ik aan mijn zoons gevraagd: hebben jullie een leuke jeugd gehad? Ze zeiden gelukkig volmondig: had niet beter gekund. Ik kan hetzelfde zeggen over mijn eigen ouders. Maar er is wel die vraag over het verzwijgen… Of hij ook wordt opgelost? Kom maar kijken!”


Tekst Rinske Wels


Alleen Familie is tot en met mei 2023 te zien in de Nederlandse theaters.
Klik hier voor de speellijst.