← Terug
Rundfunk en Showponies 2 genomineerd!


De VSCD-cabaretjury heeft de nominaties voor de cabaretprijzen van 2020 en 2021 bekend gemaakt.
In 2020 werden er door de aanhoudende coronacrisis geen cabaretprijzen uitgereikt en het afgelopen theaterseizoen gingen er nog nauwelijks nieuwe cabaretprogramma’s in première. Toch kwam de jury uiteindelijk tot de volgende genomineerden voor de Poelifinario, de prijs voor de theatermaker(s) met het meest indrukwekkende programma. In de categorie entertainment: Sara Kroos en Rundfunk. In de categorie engagement: Claudia de Breij, Alex Klaasen en Patrick Nederkoorn en Jan Beuving.

Juryrapport Rundfunk:

Rundfunk maakte indruk met hun tweede voorstelling ’Todesangstschrei’. ’Van de pijn van het opgroeien is het maar een kleine stap naar de pijn van het sterven. In het universum van Rundfunk althans, waar schrijnende humor opnieuw voor ronkende lachsalvo’s zorgt. Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde zijn fantastische acteurs, die hun gemankeerde, soms ronduit psychotische personages met de kleinste gebaren een andere kant op kunnen sturen. Ze stampen op maatschappelijke gevoeligheden en doen dat met een sublieme timing, naadloos samenspel en goed uitgedachte details. ’Todesangstschrei’ is een theatrale dollemansrit’, aldus het juryrapport.

 

Juryrapport Showponies 2:

Alex Klaasen had met met ’Showponies 2’ evengoed onder de categorie entertainment kunnen vallen, maar het is toch engagement geworden. ’Het daverende succes van ’ Showponies’ schreeuwde om een vervolg. Daarin gaat Alex Klaasen meer de diepte in met ontroerende verhalen over zijn coming-out en, vooral, het traject daarna. Hoe accepteer je jezelf als de wereld dat zo moeilijk vindt? Het verleent deze ouderwetse revue een serieuze bodem, waarop Klaasen en zijn pony’s opnieuw een prachtig feest bouwen. De choreografieën zijn subliem, de grappen doordacht en het samenspel om je vingers bij af te likken. Klaasen houdt eigenhandig een bijna vergeten genre in leven.”

 

De prijsuitreiking is op 25 oktober in Diligentia in Den Haag tijdens het cabaretfestival PEPER.